Return to Previous Page

Toegestaan / verplicht

Toegestaan / verplicht

Sneeuwkettingen verplicht, waar en waarom?

Steeds meer landen kennen verkeersregels over het gebruik van winterbanden en sneeuwkettingen. Omdat deze regels per land verschillen, vindt u hier een overzicht per land.

Duitsland
Tijdens winterse omstandigheden moeten auto’s beschikken over een winteruitrusting. Dit houdt in dat de auto voorzien moet zijn van winterbanden, maar ook moet beschikken over voldoende ruitensproeiervloeistof en goede ruitenwissers. Verder moet je je met winterbanden aanpassen aan de voorgeschreven maximumsnelheid.

Ook kan het gebruik van sneeuwkettingen in sommige omstandigheden verplicht zijn, dit wordt dan aangegeven met een verkeersbord. Hier bedraagt de maximumsnelheid 50 km per uur.

Finland
Winterbanden zijn hier verplicht van 1 december tot 1 maart. Sneeuwkettingen zijn toegestaan als het wegdek dit verlangt.

Frankrijk
De banden van je auto moeten hier voldoen aan de wegomstandigheden. Het gebruik van sneeuwkettingen is alleen toegestaan op wegen waar sneeuw ligt. Op veel wegen is het verplicht, dat wordt aangegeven met het verkeersbord.

Italië
Op bijvoorbeeld bergwegen kan winteruitrusting in de vorm van winterbanden en/of sneeuwkettingen verplicht zijn. Dit wordt dan aangegeven met het verkeersbord.

In het gebied, de Aostavallei, is het van 15 oktober tot 30 april verplicht om sneeuwkettingen in de auto te hebben. In de rest van Italië geldt hier geen officiële verplichting voor, behalve dan wanneer het met het verkeersbord staat aangegeven.

Kroatië
In Kroatië dienen winterbanden een minimum profiel te hebben van 4 mm en ze dienen ook de aanduiding M+S te dragen. Bij het niet gebruiken van winterbanden is het verplicht sneeuwkettingen tijdens de wintermaanden in de auto te hebben. 

Noorwegen
De auto moet uitgerust zijn met winterbanden, sneeuwkettingen of zelfs spijkerbanden wanneer de weersomstandigheden zich hiertoe verlenen. Sneeuwkettingen gebruik je als het weer en de weg dit vereisen. Dit dien je dus zelf een beetje in te schatten.

Oostenrijk
Het is in Oostenrijk verplicht om tussen 1 november en 15 april bij winterse omstandigheden met winterbanden te rijden. Buiten deze periode kan het op bergwegen alsnog verplicht worden gesteld. Een vereiste bij het gebruik van winterbanden is dat deze minimaal 4 mm profiel moeten hebben.

Sneeuwkettingen mogen alleen worden gebruikt indien dit noodzakelijk is en het wegdek niet beschadigd wordt. Op sommige plaatsten zijn sneeuwkettingen verplicht wat dan aangegeven wordt met het verkeersbord. De aangeraden snelheid betreft hierbij 40 km per uur en in de Arlbergtunnel is het gebruik van sneeuwkettingen verboden. Let dus op dat je deze voortijdig van je wielen verwijderd.

Slovenië
Vanaf 15 november tot 15 maart is het in Slovenië verplicht om winterbanden te hebben bij winters weer. De winterbanden dienen een minimaal profiel van 3 mm te hebben. Bij geen gebruik van winterbanden is het hebben van sneeuwkettingen in je auto verplicht.

Slowakije
Bij sneeuwval en gladheid is het in Slowakije verplicht dat de banden van je auto het teken M+S te dragen. Ook ben je verplicht om in de wintermaanden sneeuwkettingen in je auto te hebben liggen.

Tsjechië
Het gebruik van winterbanden in Tsjechië kan op niet gestrooide wegen verplicht worden gesteld. Bij gebruik van winterbanden is een minimum profiel van 4 mm vereist. Het is gedurende de wintermaanden verplicht om sneeuwkettingen bij je te hebben.

Zweden
Als de weersomstandigheden dat vereisen, moet de auto met winterbanden, sneeuwkettingen of spijkerbanden uitgerust zijn.

Zwitserland
Over winterbanden in Zwitserland bestaat geen wettelijke regelgeving, wel wordt het gebruik van winterbanden aanbevolen. Wat betreft sneeuwkettingen zijn deze verplicht indien de weg dit noodzakelijk maakt. Soms is het verplicht en wordt dan aangegeven met het verkeersbord. De maximumsnelheid van sneeuwkettingen is 50 km per uur en is verboden in drie tunnels: de Selisberg-, de St. Gotthard- en de San Bernardinotunnel.

Bron: ANWB